Tururi Vinicole & Degustări de vin
Turism & Special Events & Corporate Offers
Restaurant & Hotel

x
12 martie 2018

INDIVIDO Traminer – Sauvignon Blanc 2016

Distribuie prietenilor pe:

facebook twitter pinterest

*Guest post pe www.vartely.md de Anghelina Taran, autoarea paginei web wine-and-spirits.md

Datorită combinării cu vinurile liniștite, acest cupaj este destul de neobișnuit. Conține  Traminer – 55% și Sauvignon Blanc – 45%. În perioada sovietică, Traminerul în cupaje era utilizat, în special, pentru producerea vinurilor spumante. Deseori, era cupajat cu Sauvignon, dar și cu alte soiuri de viță de vie. O perioadă îndelungată de timp, Traminerul pentru vinuri liniștite era produs ca vinuri de desert monosoi, mai rar ca vinuri seci.

 

Are sens

Însă în ultima vreme, vinificatorii moldoveni preferă să opereze cu cupajuri.  Am întâlnit printre acestea Traminer – Chardonnay și Traminer – Sauvignon Blanc – Chardonnay. Iar vinificatorii de la Château Vartely conduși de directorul executiv dl Arcadie Foșnea, au decis să combine soiul Traminer și Sauvignon Blanc.

Cel mai probabil, această alegere nu este întâmplătoare deoarece, din cercetările efectuate de către Universitatea Davis din California, care în anul 1996 a descifrat genomurile ambelor soiuri, rezultă că acestea sunt înrudite. Astfel, tandemul acestora în vinul produs de Château Vartely trebuie să fie armonios.

 

Ce a fost obținut?

Un vin de culoare galben-pai deschis cu o tentă verzuie. Primul nas dezvăluie o aromă de trandafir și frunze de stafidă – astfel își fac cunoscută prezența atât Traminerul, cât și Sauvignon Blanc-ul.  Un debut  strălucitor și promițător. Aroma vinului mai conține și alte nuanțe de flori, note de citrice.  Lăsat ceva timp în pahar,  se simte cum Sauvignon Blanc, deși într-o concentrație mai mică,  începe să înlocuiască Traminerul, manifestându-și caracterul. Contemplarea acestei rivalități este interesantă. Apoi se manifestă nuanțele de acadele.

Deși conține 14% de alcool, vinul se bea ușor. Gustul este proaspăt, puțin mineral, cu notă de lămâie. Este bogat, plin, lasă în gură o savoare de durată, cel puțin, 25 de secunde.

Vezi mai multe https://goo.gl/7NegmK